2014. január 21. 18:13 - axm

Aszteroida bányászat

Elég régi hír, de talán még van aki nem hallott róla. :)

Valóra válhat a Földön kívüli nyersanyagbányászat. 2012. április 25-én hivatalosan bejelentették a történelem első aszteroida-bányásztársaságának, a Planetary Resources-nek a megalapítását.Terveik szerint a cég akár dollármilliárdokkal is gazdagíthatná a világ globális GDP-jét és hozzájárulhatna az emberiség jólétének biztosításához. A részvényesek között ott van Larry Page és Eric Schmidt (a Google tulajdonosai), James Cameron, Charles Simonyi és több NASA szakember is.

A cég bemutatkozó sajtótájékoztatóján részletesebb információkkal is szolgáltak a terveikről. Két fő nyersanyagcsoportot akarnak bányászni:

- vizet: ez egy hosszú távú tervük, a vízből oxigént és hidrogént akarnak gyártani az űrben, és űrbenzinkutakként akarják kiszolgálni a Holdat és Marsot célzó más misszióknak.

- ritka fémeket: arany, platina, stb. Ezekből a Földön nagy a hiány (ipari szempontból), a cég szerint viszont egy szerencsésen megtalált aszteroida tartalmazhat annyi platinát, amennyit a Földön egy év alatt termelnek ki.

Egyelőre csak a Föld közelében mozgó aszteroidák a célpontok. Ezekből jelenleg 9000-et tartanak számon, ebből 1500-at hasonló energiakiadással lehet elérni, mint a Holdat. Az első kilövést már két év múlva meg akarják ejteni, de ez még csak a felderítő szakaszhoz fog tartozni. Az Arkyd 100 műholdak alacsony Föld körüli pályán keringenek majd, és feladatuk az aszteroidák feltérképezése és a megfelelő aszteroidák kiválasztása lesz. Az Arkyd 200 robotok ezután a kiválasztott aszteroidák közelébe repülnek és pontosabban felmérik az összetételüket, meghatározzák a gazdagabb lelőhelyeket. Erre már ma is megvan a technológia, viszont a bányászatot és a nyersanyag visszaszállítását lehetővé tévő eszközök még több éves kutatás-fejlesztés előtt állnak. Körülbelül 10 év múlva tervezik az első Arkyd 300 indítását.

Persze óriási problémát jelent, hogy a költségek magasak, a megtérülés pedig lassú. Ezt úgy akarják kiküszöbölni, hogy tudatosan kockáztatnak a tervezés és fejlesztés terén, tehát nem bánják, ha egy-két tesztgépük megsemmisül, lényeg, hogy eljussanak egy olcsó, nagyobb számban is gyártható és működő modellhez. Ezt a stratégiát meg is engedhetik maguknak, mert csak robotokkal fognak dolgozni, emberéleteket nem kockáztatnak, ezenkívül olyanok a befektetők, akik nem félnek a kockázattól.

Itt pedig megtekinthetitek a cég hivatalos prezentációs videóját:

Forrás: Gizmodo: [1] ; [2]

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://futuruss.blog.hu/api/trackback/id/tr475629458

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása